Kakavos sudėtis ir nauda žmogaus organizmui

Tokiame gardžiame produkte kaip kakava yra stebėtinai daug naudingų cheminių medžiagų, kurios didina energiją, gerina nuotaiką ir palaiko svarbias gyvybines funkcijas. Todėl šiame straipsnyje mes surinkome svarbiausią informaciją ir esame pasirengę jums pristatyti.

ENERGIJOS ŠALTINIS

Pagrindinė ceremoninės kakavos energetinė nauda slypi dideliame teobromino kiekyje. Ši cheminė medžiaga, pavadinta Theobroma cacao augalo vardu, ji švelniai stimuliuoja širdies raumenį ir kvėpavimo sistemą, todėl visame kūne jaučiamas energijos pojūtis. Skirtingai nei kofeinas, teobrominas ilgai neišsilaiko organizme, todėl netrukdo normaliam miegui ir neskatina hipertenzijos. Be to, jo poveikis per ilgą laiką sulėtėja, švelniai sugrąžindamas jus į pradinį lygį be staigaus energijos sumažėjimo.

ANTIOKSIDANTAI

Pagrindinė rūšinės kakavos maistinė nauda yra neįtikėtinas antioksidantų kiekis - 40 kartų daugiau nei mėlynėse ir maždaug tiek pat, kiek acai vaisiuose. Kartu su stipriu teobromino, esančio kakavoje, poveikiu antioksidantai stimuliuoja azoto oksido išsiskyrimą kraujagyslių lygiuosiuose raumenyse, plečia kraujagysles ir didina deguonies patekimą į audinius. Jie taip pat naikina laisvuosius radikalus, ligas sukeliančias molekules, atsirandančias dėl taršos, ir normalų ląstelių kvėpavimą. Bendra taisyklė: daugiau antioksidantų - geresnė sveikata - ilgesnis gyvenimas. Taip pat įrodyta, kad antioksidantai pasižymi labai stipriomis neuroprotekcinėmis savybėmis, gerina protinę veiklą ir mažina demencijos riziką.

 

MAGNIS, GELEŽIS IR SOTIEJI RIEBALAI

Kakava yra vienas iš daugiausiai magnio turinčių maisto produktų planetoje. Magnis gyvybiškai svarbus raumenų sveikatai, taip pat atsipalaidavimui ir tinkamam miego reguliavimui. Dabar žinoma, kad daugumai Vakarų šalių gyventojų trūksta magnio, o kakava gali padėti jį atkurti.

Be to, kad rūšinė kakava turi daug magnio, ji yra geriausias augalinis geležies šaltinis, skatinantis kraujo deguonies įsotinimą ir ląstelių sveikatą.

Dar vienas iš pagrindinių kakavos privalumų - sotieji riebalai, kurie ne tik malšina alkį, bet ir puikiai tinka sveikiems plaukams, nagams ir odai.

Plačiau susipažinti su mūsų kakavos asortimentu galite čia.

Nuotaiką gerinantis kakavos poveikis

Kakavoje yra trys pagrindinės nuotaiką palaikančios cheminės medžiagos (neuromediatoriai): l-triptofanas, feniletilaminas ir anandamidas. Susipažinkime su kiekviena iš jų atskirai.

L-triptofanas kakavoje yra nepakeičiamoji aminorūgštis, padedanti gaminti serotoniną. Didžioji dalis serotonino iš tikrųjų gaminama žarnyne (tuo iš esmės grindžiama garsioji "žarnyno ir smegenų ašis"). Šis neuromediatorius yra labai svarbus pasitenkinimo ir meilės jausmams, todėl kai kurie aiškina, kad būtent dėl jo taip malonu valgyti šokoladą. Daugelis antidepresantų (SSRI) veikia blokuodami serotonino pasisavinimą, tačiau kakava gali natūraliai padėti padidinti serotonino gamybą organizme ir taip sukelti antidepresinį poveikį be receptinių vaistų.

Feniletilaminas (PEA) arba meilės neuromediatorius yra dar vienas kakavoje randamas junginys, kuris padeda palaikyti teigiamą nuotaiką. Didelė PEA koncentracija siejama su įsimylėjimo jausmu ir "bėgiko pakilimo" reiškiniu. PEA veikia lėtindamas pagrindinių nuotaikos neurocheminių medžiagų serotonino, dopamino ir norepinefrino reabsorbciją, todėl smegenyse padidėja "laimės cheminių medžiagų" koncentracija.

Galiausiai, įrodyta, kad kakavoje yra nedidelė endokanabinoido anandamido - palaimos molekulės - koncentracija. Tačiau panašu, kad kiti kakavos komponentai iš tikrųjų slopina organizmo kanabinoidų skilimą, o tai reiškia, kad kakava padeda ilgiau ir geriau reguliuoti jūsų streso mažinimo sistemą. Panašiai veikia ir CBD papildai, kurie prisijungia ne prie smegenų, o prie organizme esančių endokanibinoidų receptorių.